Kauno „Lopšelis” kuruos nervų-raumenų ligomis sergančių vaikų medicininę priežiūrą

PRANEŠIMAS (arba Pacientai vienykimės)

Gegužės 24d. „Lopšelyje“ įvyko svarbių žmonių, nuo kurių gali priklausyti mūsų ir mūsų vaikų medicininė ir kita priežiūra, susitikimas. Tai Vaikų neurologų asociacijos pirmininkė prof. Milda Endzinienė, Kauno klinikųVaikų ligų skyriaus bei Intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas prof. Rimantas Kėvalas, „Lopšelio“ direktorė gydytoja neurologė Audronė Prasauskienė, „Lopšelio“ pediatrė Daiva Bartkuvienė, pacientų atstovės Laura Vilkinienė ir Kristina Antanavičienė.

Diskusijoje buvo sprendžiamas klausimas, kaip, esant daugeliui biurokratinių ir finansinių trukdžių, kuriuos pakeisti užtruktų dvejus trejus metus, šiuo metu realiai padėti nervų-raumenų ligomis sergantiems vaikams. Prieita vieningos išvados, kad patirtis ir pacientai dėl mažo jų skaičiaus turi būti „kaupiami“ viename centre. Kodėl Kaune? Todėl, kad idėja įkurti nervų-raumenų ligų centrą, kuriame vaiku būtų pasirūpinta nuo diagnozės iki socialinių reikalų, kilo „Lopšelio“ vadovei Audronei Prasauskienei ir tam „Lopšelis“ turi įdirbį. Be to, panašu, kad Kauno klinikos labiausiai pasiruošusios padėti tokiems pacientams, ypač ekstra atvejais. Pagrindinė problema yra ta, kad sergančiųjų nervų-raumenų ligomis pacientai negauna sistemingos priežiūros, o juk reikalingi ir kvėpavimo specialistai, ir kardiologai, ir gastroenterologai, ir ortopedai, ir kt. Tad minėtieji gydytojai, kartu su mumis – pacientais, bandys taisyti šią padėtį, nelaukiant valdininkų dėmesio ir malonės.

  • I – as kelias: Raštu arba el.paštu lopselis@takas.ltatsiųsti informaciją apie vaiko diagnozę ir/ar ligos eigą į LSMU ligoninės VŠĮ Kauno klinikų filialą – Vaikų reabilitacijos ligoninę „Lopšelį“, kur bus nuspręsta ar suteikti konsultacijas „Lopšelyje“, ar siųsti tretinio lygio konsultacijoms Kauno klinikose. Arba tiesiog paskambinti telefonu 8 37 361196 ir su įstaigos vedėja arba specialistais pasikonsultuoti dėl atvykimo ir visų detalių.
  • II – as kelias: Bet kokio amžiaus vaikams: atvykti antrinio/tretinio lygio reabilitacijai į „Lopšelį“ su Ligonių kasų kelialapiu arba: vaikams iki 7 metų su neurologo siuntimu 27/a forma ankstyvajai reabilitacijai (ankstyvosios reabilitacijos paslaugų teikimo tvarką reglamentuoja LR SAM 2000 m. gruodžio 14 d. įsakymas Nr.728 „Dėl vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos antrinio ir tretinio lygio paslaugų organizavimo principų, aprašymo ir teikimo reikalavimų”). Reabilitacijos metu vaikas gaus procedūras bei kompleksą reikalingų konsultacijų (pulmonologo, kardiologo, ortopedo ir t.t.). Jei bus reikalingi išsamesni tyrimai, vaikas bus guldomas į klinikas 2-3 dienoms, ne reabilitacijos dienų sąskaita.

NERVŲ-RAUMENŲ LIGOMIS SERGANTIEMS PACIENTAMS REIKALINGA KOMPLEKSINĖ IR TĘSTINĖ PRIEŽIŪRA. TODĖL, KAD BŪTŲ SUTEIKTOS KUO AUKŠTESNIO LYGIO PASLAUGOS BEI KOMPENSACINĖS, KVĖPAVIMO PALAIKYMO IR KT.PRIEMONĖS, MES – PACIENTAI IR GYDYTOJAI, NUOŠIRDŽIAI NORINTYS MUMS PADĖTI, TURIME BENDRADARBIAUTI.